Case Reaktor HQ

Reaktor HQ

Reaktor HQ of 3500 m2, in the heart of Helsinki, was completed in 2018.

The Design and technology company Reaktor is known for its nonhierarchical corporate culture that is based on engaging its employees. The company’s working methods are constantly developing, and it seemed appropriate to design the new offices to follow suit.

The primary goal of the project was to create an office that would convey the spirit of Reaktor – the Reaktor house. Another objective was to use spatial solutions to create more diverse work culture for the company.

The goal was to make the premises as comfortable as a home. The design follows the style of Scandinavian minimalism, and all unnecessary decorations have been left out. Technology is an important part of Reaktor’s work, but it was not an aspect the company wanted to highlight in the office design.

The design is based on the idea that, above all, the office must provide an inspiring environment for work, which is why it must be easy to adapt and modify it to meet various needs. The sixth floor can be entirely separated from the work spaces, thereby offering a venue for events and a more informal environment for the employees to enjoy, including two atmospheric saunas. The meeting rooms can be converted into a work space when not otherwise needed, and dividers can be used to transform the space according to what is needed. All the work spaces contain walls that are reserved for drawing, as they can be very useful during, for example, brainstorming meetings. All fixtures on the premises are fully customised for Reaktor’s needs.

The basic structure is the same for each floor. A lively piazza is located at the centre of the floor, providing employees with a space where they can get together for breakfast, some coffee, lunch and a good chat. A spiral staircase decorated with house plants connects the piazzas on different floors. The closer you get to the outer walls of the building, the quieter it is.

Agile development and lean principles were employed in the design of the premises from the beginning, as they are the methods Reaktor uses in all client projects. Several new practical tools were introduced to support the design. The most important of these turned out to be the weekly meetings, the project’s own in-house team composed of dSign by Vertti Kivi & co and Reaktor teams, as well as the big room method, which allows the constructor, designer and user to develop the plan together even during the construction phase. A virtual model was constructed of the premises during the design phase, allowing the user to move around in the building and get an idea of the flow of the different spaces.

The move to the new office was a big change for Reaktor. It also reflected the company’s growth from a feisty local anarchist to strategic, international player with plenty of credibility.

Case ultimes business garden

ultimes-business-garden

Ultimes Business Garden, Helsinki, constructed by PEAB 2016. Lobby & restaurant design, 750 m2.

The lobby of Ultimes Business Garden office building is a peaceful and relaxing oasis in contrast to its hectic urban surroundings. The restaurant area is a multipurpose environment where its easy to work and organise several types of events and meetings.

The warm and welcoming atmosphere has been created with authentic and touch friendly materials and with carefully chosen lighting. Greenery and wood add to the general cosy feeling.

Ultimate Business Garden is a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certified project.

Photos by Tomi Parkkonen

Case POSTI

POSTI

The renovation of Posti’s (national mail services provider in Finland) office premises was completed in late 2014. The aim of the project was to design work spaces for 720 people in an 11 000 m2 building. The renovation of the premises was an integral part of a change management project to engage the whole personnel in complete new working practices and work culture. The personnel surveys, team leader interviews and regular info session conducted by dSign formed an essential part of the project. The personnel was engaged in the choice of the furniture, and the result was that 80 percent of the furniture was Finnish. Based on department-specific wishes, the premises consist of a combination of open-plan and multi-facility spaces.

Apart from increased job satisfaction, this extensive project, which was implemented in an extremely tight schedule, was commended for e.g. cost efficiency.

The way in which this project was carried out made the end users super satisfied!

Juha Rista Project Manager, Case Posti
Case KPMG

KPMG

The interior design project of KPMG’s new office building at Töölönlahti in Helsinki was completed in spring 2014. The basic idea of the project was to create facilities that reflect the brand of a multinational company for 700 people in a completely new building of 7000 m2. In interior design, the solution was to utilise multi-facility spaces that support the employees’ freedom of choice instead of individual workstations. The more formal spaces were located near the entrance hall, but elsewhere the main focus was on café-like spaces accessible to all employees. Playful solutions were freely combined with corporative elements, and different types of areas were distinguished from each other by colour coding.

Due to the nature of the project, the interior designers worked in close cooperation with the client and also with the builder, the architect and the owner of the premises.

Case NEXT GAMES

NEXTGAMES

The design of the premises of the game design company Next Games in the centre of Helsinki was completed in 2015. The rapidly growing company wanted to have premises that would serve as a recruitment asset and challenged dSign to design facilities that would be hard to resist. Other design guidelines included openness and casualness, as well as courage, which is one of the core values of Next Games. A focus in interior design was also on inspirational lounge-like game rooms and sauna facilities, sauna being part of the company’s business culture. Conversion needs were addressed by using the Flexwall glass wall system developed by dSign for project work facilities.

zeki 10 8gb multi-touch tablet http://1apotekonline.com/cialis-super-active/ den praktiserende læge clinton twp mi